Zeilschool Topti's
De kleinste en stoerste zeilschool van Nederland

De zeilnichtjes Nienke en Jolien stellen zich hier aan je voor


Hoi! Ik ben Nienke

Ik  ben geboren op Sint Maarten en de eerste jaren van mijn leven woonde ik gewoon aan het strand! De zee, het leven met het water ken ik dus echt al mijn hele leven. 
Eenmaal terug in Nederland gingen we weer in Tilburg wonen, waar mijn ouders opgegroeid zijn. Toch bleef de watersport trekken: in het weekend en op vakantie waren we altijd aan het water te vinden.

Toen ik 12 was, ging ik voor het eerst op zeilkamp. Samen met mijn nichtje Jolien, het andere zeilnichtje. Vanaf dat moment wilde ik gewoon zoveel mogelijk zeilen!

Eigenlijk vind ik alle vormen van zeilen leuk, van surfen tot op een groot luxe jacht. Op de zeilschool in Vinkeveen geef ik les in zwaardboten, zoals optimisten en een laser-pico. Ik heb ook zeillessen gegeven op een kamp voor jongeren uit een AZC.

In 2016 ben ik met Masterskip De Wylde Swan van de Canarische Eilanden naar mijn geboorte-eiland St. Maarten gevaren. Met ongeveer 20 trainees, een aantal docenten en bemanning de oceaan over. Naast veel zeilen, lol maken en mijn schoolwerk bijhouden, heb ik ook een project over plastic soep gedaan. In 2019 ben ik begonnen aan mijn studie Pedagogiek.

Zeilen is gewoon heerlijk en ieder kind zou het eens moeten kunnen ervaren: zelf een boot besturen, samenwerken met het water en de wind. Ik kan niet wachten om het jullie te leren. 


En ik ben Jolien!

Ook ik ben helemaal gek van zeilen en het water. Het liefst ben ik op de oceaan, maar ook op de Friese Meren voel ik me erg thuis. Vanaf dat ik 3 jaar was, ging ik daar heel vaak zeilen met mijn ouders, broer en zus. Dat waren heerlijke weekenden en vakanties. Als snel mochten we ook een cursus in een optimist doen: alleen in een zeilboot! Hoe gaaf is dat?

Later gingen we naar Kroatië, waar we een grotere boot huurden. Samen met een aantal gezinnen, ieder gezin op haar eigen boot. "s avonds kwamen we weer bij elkaar en hadden we met een grote groep kinderen de grootste lol. Maar het leukste deel was als ik achter het roer mocht. Vooral als er een lekker windje staat, dan kun je lekker schuin en hard. Ik had elke vakantie het record!

Ook ik was 12 toen ik voor het eerst op zeilkamp ging, met Nienke bij zeilschool De Morra in Friesland. En daar geef ik nu les op een Valk. Dat is een iets grotere open boot met twee zeilen. Gelukkig ben ik het Opti-zeilen niet verleerd en kan het dus ook aan jullie leren.

Mijn grootste avontuur was de reis met Masterskip de Wylde Swan.. Ik ben een jaar na Nienke met dit mooie schip meegegaan, maar dan van Cuba naar Nederland. De dagen en nachten op de oceaan waren het mooist. De rust van het water, vergeet ik nooit meer (en zal ik in de toekomst wel weer opzoeken). In 2019 ben ik aan mijn studie International Business begonnen dus zeil ik meer in Nederland.

Maar... eigenlijk maakt het niet uit: van de grote oceaan of in onze eigen mooie Piushaven: de zeilsport is fantastisch en dat wil ik  zoveel mogelijk Tilburgse kinderen laten voelen.