Zeilschool Topti's
De kleinste en stoerste zeilschool van Nederland

De Optimist

De optimist is een éénpersoons bootje met 1 zeil. Het zeil is 'sprietgetuigd'. Op het plaatje zie je drie buizen: een verticale buis (de mast), een horizontale buis (de giek) en een schuine buis. Dat is de spriet . Hierdoor kan het zeil groter zijn. 

Achter de boot zie je ook nog het roer om te sturen en onder de boot zit het zwaard. Dat zorgt voor meer balans.

Een Optimist kan van hout en van kunststof gemaakt worden. Wij varen met kunststof bootjes.

Er worden ook wedstrijden gezeild met Optimisten. Ook op zee!
De Optimisten-klasse is nationaal en internationaal zelfs de grootste wedstrijdklasse. Deze klasse is voor kinderen tot en met 15 jaar. 

De Optimist  bestaat al 50 jaar en is voor het eerst gebouwd in de Verenigde Staten, bij jeugdzeilvereniging die De Optimist heette. In 1986 werd er voor het eerst internationale wedstrijden gezeild met de Optimist.

(bron tekst en afbeelding: Wikipedia)

Een Optimist is een ideaal bootje om in te leren zeilen. Het is eenvoudig te bedienen en reageert goed en snel op de wind en het roer. Omdat kinderen alleen in het bootje zitten, hebben ze al snel het machtig mooie gevoel van het zeilen en het zelfstandig besturen van een boot. 

Jolien en Nienke maken gebruik van moterbootjes tijdens de cursus. Hierdoor zijn ze snel bij de kinderen als ze hulp of aanwijzingen nodig hebben.